Om mig

Min livsresa så här långt har varit spännande, tidvis väldigt utmanande, tidvis övermäktig och arbetsam, omväxlande och fylld av lärande, underbara minnen och möjligheter.

"Du kan allt du vill. Du är lika bra som någon annan. I bastun är vi alla lika. Du klarar dig alltid."
Jag tror att min mammas ständiga ord under min uppväxt har haft en avgörande betydelse för mig under hela mitt liv. Min bror och jag växte upp i en Stockholmsförort med en ensamstående mamma. Hon kunde trolla fram en fest av ingenting och lärde mig att problem inte finns. Hon pluggade juridik på tidigt 50-tal för att kunna försörja oss två barn. Ovanligt och stort på den tiden. Hon arbetade långa dagar, det var väldigt knapert med pengar, jag fick ta hand om mig själv väldigt mycket och tror att jag i och med det blev självständig och frihetsälskande.

Precis som många med mig, har min barndom och uppväxt innehållit mycket som jag behövt utforska och få ur mitt system som vuxen.
Vägen att kunna förlåta både sina nära och sig själv kan vara mödosam. Jag har lärt mig att det dock bara finns en väg till ett friskare vuxen-liv och det är 'igenom' de medvetna och omedvetna minnen som spökar i bakgrunden.

Trots att jag egentligen var ganska blyg och försiktig inombords, så dolde jag nog det ganska bra utåt. Ordet "Jante" förekom inte min uppväxt. Tanken att jag inte skulle kunna göra det jag ville fanns inte heller. Som tonåring trodde jag att språk var min framtid eftersom jag hade lättast för det. Att åka till London nyss fyllda 17 år var då en självklarhet. Att jag sedan skulle vara utomlands i sex år hade jag givetvis ingen aning om då. I London träffade jag en Schweizisk ung man som skulle bli min första man och far till mina tre barn. Där började några spännande år i olika länder som har haft stor betydelse för den jag är i dag.

Att flytta, byta jobb, byta yrke etc har jag alltid upplevt som spännande och utvecklande. Jag förstår nu att det också varit en slags flykt. Det som däremot varit mest utmanande och förskräckligt jobbigt och ibland även obehagligt, har varit att lära känna mig själv på djupet. Att gå förbi den identitet jag skapat mig sedan min uppväxt. Att "klä av mig" den identitet som jag lärt mig att lita på och den programmering som jag fått med mig som barn. Att lära känna den jag är på djupet och även se de sidor/delar av mig som jag inte precis välkomnat som sanna. Att kapitulera inför det som är verkligen sant. Att inte längre låtsas ens inför mig själv vad jag vill, tycker, tänker, känner etc. Visst har jag försökt värja mig och snabbt gå tillbaka till den identitet som är så enkel och välkänd för mig. Snabbt förklara, analysera, försvara, förneka, argumentera emot och till och med att jag blivit arg och tänkt att det där kan ju inte vara JAG?!

Belöningen, att inte ge upp, har varit att jag idag känner mig lugn och trygg med mig själv i mötet med migsjälv och andra människor. En viktig ingrediens när man ska hjälpa andra med deras utveckling.

Sedan 15 år är coaching, handledning och utbildningar min bas för att möjliggöra utveckling för människor och organisationer. Det var i och med det som min inre resa började. Att utbilda sig till och arbeta som coach innebar att jag också började utveckla nyfikenheten på migsjälv. "Jag kan inte hjälpa andra längre än jag kommit med migsjälv", är ett uttalande jag ofta använt, så det var bara att börja.

Tidigare har jag mer än tjugo år arbetar som organisations-, företags- och affärsutvecklare, drivit flera verksamheter, projekt och företag. Jag har under den tiden ständigt arbetat med utveckling av företag, företagsledare, medarbetare, innovatörer och organisationer. Ska jag vara ärlig har allt jag gjort handlat om att utveckla människorna som funnits inom de verksamheter som efterfrågat utveckling och resultat.

Så vad är då skillnaden i det jag gör idag? Jag anser att det är både mitt förhållningssätt och metoden som är skillnaden och som också gör skillnaden. En skillnad som gör en skillnad och som dagligen får mig att bli förtjust och innerligt tacksam. Det är också den person jag är idag som är redskapet i mötet med kunden/klienten/gruppen.

Som Professionell Co-Active Coach har jag coachat individer och grupper mer ca 2500 timmar. Naturligtvis är utbildning, erfarenhet och rutin väldigt viktiga ingredienser. Det viktigaste är vem du möter när du väljer en coach eller handledare. Att du känner dig trygg och kan slappna av i mötet.

Min förhoppning är att jag arbetat så mycket med mina egna värderingar och mönster att du genuint ska känna att du är ok oavsett vad du tänker, tycker och känner. Oavsett vad du behöver för stöd och oavsett vad du vill ha hjälp med.

Utbildningar kopplade till min profession som coach och handledare

- Co-Active Coach utbildning genom The Coaches Training Institute (CTI), Califonien, USA. Jag gick utbildningen i Malmö 2005/2006.

- Certifierad Professional Co-active Coach (CPCC) genom CTI:s sexmånaders avancerade certifieringsprogram 2006/2007.

- Professional Certified Coach (PCC) hos International Coach Federation (ICF). Titeln bär jag med med stolthet som först i Norrland från juni 2009.

-
Fundamentals i utbildningen 'Orgnaization & Relationship Systems Coaching (ORSC)' vid Center for Right Relationship (CRR), 2008. Metoderna bygger på gedigen teoribakgrund och det känns som en fömån att få möjlighet att arbeta med dessa metoder.

- Team Training Intensive hos Team Coaching International 2007 och deras tolvveckorsprogram för att få aktorisation att vara Authorized Facilitator av Team Diagnostic Assesment, 2008.
.
- The Alcemy of Co-Facilitation i Oslo med Jim Patterson, CPCC och Lori Shok, PCC , september 2008.

- Advanced Coaching Training hos Clark Friedrichs, PCC, september 2008.

-Totalt åtta dagars vidareutbildning för coacher med den fascinerande och enastående Maria Nemeth från Californien, MCC och doktor i Psykolog, 2010 och 2013.

- Coach Supervisor genom CoachWalk Academy, 2010/2011. En tio månaders utbildning i professionell handledning med coachande metoder. Utbildningen är direkt kopplad till Coach Supervision Academy i Storbritanien. Utbildnngen fördjupar bl a kunskapen om psykologiska processer och systemisk transformativ coaching.

- Therapist Training genom Osho Risk, Danmark, 2013-2015. En utbildning på totalt 10,5 veckor och 740 timmar under under en 18 månadersperiod.


Tidigare erfarenheter
och utbildningsbakgrund

Mellan 2001 och 2005 arbetade jag med utvecklingsprojekt dels på Högskolan i Gävle och som huvudkoordinator för ett lälänsövergripande EU-projekt.

Mellan 1990-2002 drev jag två egna bolag; konsultföretaget Lund & Keller Ekonomiutveckling AB samt under två år datautbildningsföretaget KometensUtvecklarna i Gävleborg AB tillsammans med Elisabet Hellsten Persson. 2001-2005 var jag projektledare vid högskolan Gävle under ett år samt under tre år huvudkoordinator för ett länsövergripande Equalprojekt (EU-projekt) 'Partnerskap för jämställdhet' i partnerskap med fyra europeiska länders liknande projekt. Projektet var utsett som "Best in Pratcice" av European Social Found in action 2006. Min tidigare yrkeserfarenhet återfinns inom hotell- och restaurang, kommun, gymnasieskola - komvux.

1995 hade jag förmånen att bli utsedd till årets företagare i Gävle.

Utbildningsbakgrund

Civilekonomexamen från Luleå Tekniska Universitet och pedagogik vid Uppsala Universitet 1982-86. Därefter har jag byggt på med en två-årig utbildning i organisationspsykologi vid Business Coaching of Scandinavia, 1997-99 med ytterligare tre års fördjupning genom metodhandledning av löpande uppdrag månadsvis heldagar samt kurs i Grupphandledning för yrkesverksamma, Berget, Rättvik.

Meritförteckning för intresserade.

CTI

Birgitta

Birgitta

På bilden ser du mig och Pepzi, min lilla kompis sedan 2019.
Jag är en person som älskar att njuta. Jag njuter när min familj mår bra, av förändring och utvecking, av utsikt och rymd och när jag är till hjälp för andra. Jag njuter av spontanitet och samvaro med min man, samvaro med goda vänner, samtidigt som jag också njuter av stillhet och vald ensamhet. En god bok, en kravlös dag, en god kopp espresso, en stunds ingenting.......

Min familjen bestå av min man Bengt, tre vuxna barn med partners, sex barnbarn, två bonus-barnbarn och ett barnbarnsbarn (långt eller hur:)). Det är de som alltid kommer i främsta rummet.

Hälsa är viktigt. Att kropp och själ är i harmoni är viktigt för mig. Promenader, golf, yoga, Chi Gong och meditation är några av mina passioner. Att bada bastu vid sjön med tillhörande bad året runt (om någon annan hackar hål i isen) är en av livets extra kryddor.

För mig hänger styrka och mjukhet ihop. Utan mjukhet märks inte styrkan och utan styrkan upplevs inte mjukheten. Frihet är för mig att kunna använda båda fullt ut.

Jag är född och uppvuxen i Stockholm. I Sverige har jag bott i Uppsala, Luleå, Älvsbyn, Malmberget, Sandviken och nu Hofors. Som ung har jag under en sexårsperiod bott i England, Schweiz, Jamaica och Bahamas.

Jag har upplevt att mentaliteten i Väst Indien på många sätt är lik den i Norrbotten. Den insikten har gjort mig ödmjuk inför närmandet av männsikor från olika kulturer. En del människor bor där det är varmt, andra där det är kallt. I båda kulturerna finns bland annat tid för samtal och en förmåga att leva i enkelhet och i nuet.

 

 

Keller Coach AB +46(0)70-692 85 06,  birgitta@kellercoach.se
Post: Krusbärsvägen 22 B - 806 37 Gävle